Traditionele Chinese Geneeskunde

 De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is één van de oudste geneeswijzen ter wereld en wordt tegenwoordig in het Westen steeds meer toegepast. In China en Aziatische landen wordt TCG al ruim 2000 jaar gebruikt om ziektes te behandelen en te voorkomen. De TCG-filosofie beschrijft de samenhang tussen levensstijl, ziekte en gezondheid.

Harmonie is het leidend principe binnen de TCG. Leven in harmonie met natuur om ons heen, met haar wisselende seizoenen. Leven in harmonie met onze sociale omgeving, zoals familie, vrienden en collega’s. Tegelijkertijd gaat het om de harmonie in onszelf, de balans tussen lichaam en geest. Dit gedachtegoed komt voort uit de Yin-Yang-theorie, die werd gebruikt om de natuur in al haar aspecten te verklaren. Verstoring van de harmonie veroorzaakt disbalans, wat vervolgens klachten en ziekten kan veroorzaken. Het streven naar harmonie bevordert de gezondheid. De TCG stelt dat het zelfgenezend vermogen van de mens het beste medicijn is. TCG behandelmethoden en hulpmiddelen hebben dan ook allemaal tot doel het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam te bevorderen zodat het weer in staat is de balans zelf te handhaven.

Binnen de TCG wordt meestal gebruik gemaakt van één of meer van onderstaande behandelmethodes:

- Tuina *(therapeutische massage)

- Acupunctuur

- Chinese Kruiden

 

*Bij de Chinese Stoelmassage en de Chinese hoofd, schouder en nekmassage wordt gebruik gemaakt van een aantal Tuina massagetechnieken.