KIVON in de Zorg


Niet alleen kijken, maar echt ZIEN.

 

Niet alleen horen, maar echt LUISTEREN.

 

Niet alleen zien en luisteren, maar (laten) VOELEN en ERVAREN.

 

Na mijn jarenlange ervaring in het werken in de zorg voor mensen met een beperking, weet ik dat het lichamelijk contact wat mensen die afhankelijk zijn van zorg hebben, meestal functioneel en kort is (bv tijdens de dagelijkse verzorging). Ik heb gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een lichamelijke beperking en met mensen met niet-aangeboren-hersenletsel. Jong en oud. Ik wil ieder mens graag zien. Niet alleen kijken, maar echt zien. Niet alleen horen naar wat iemand zegt, maar echt luisteren naar zijn/haar verhaal. Aanraking is één van onze eerste levensbehoefte en ervaringen. En aanraking is een prachtige manier van contact maken en kan zo veel meer zeggen dan woorden. Juist in contact met mensen met een beperking.

 

Ook mensen die in de zorg werken en voor een ander klaar staan, verdienen een regelmatige massage. In deze tijd waarbij werken in de zorg hard werken is en het ziekteverzuim hoog, kiezen steeds meer bedrijven ervoor hun medewerkers op het werk stoelmassage aan te bieden. Voornamelijk om stress en klachten die met het werk te maken hebben, te verlichten en te voorkomen.

 

Enkele statistische gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, TNO en FNV:

* In Nederland is het aantal mensen in de WAO het hoogste van Europa

* 60% van de klachten die mensen in de WAO hebben is terug te voeren op stress

* Meer dan 43% van de beroepsbevolking heeft regelmatig schouder- of nekklachten

* Het ziekteverzuim ligt in Nederland gemiddeld rond de 4,7%

* Nederland kent de hoogste werkdruk van Europa met als gevolg uitval door fysieke en psychische redenen

 

Tijdens stoelmassage neemt de drukte in het hoofd af en ontstaat er rust. Na de massage nemen alertheid en concentratie toe. Daarbij zorgt stoelmassage ervoor dat je je meer bewust wordt van je lichaam. Zo leer je beter te 'luisteren' naar de signalen van jouw lichaam en tijdig maatregelen te nemen;  een betere werkhouding, meer bewegen of regelmatig rekken en strekken tijdens korte pauzes. Regelmatig genieten van een stoelmassage zorgt voor een afname van het ziekteverzuim en een toename van het werkplezier.